En toen was ik bang voor spinazie; Hoe voedingsangst je keuzes kan beheersen

Gepubliceerd op 19 maart 2025 om 15:13
Berdien met een bos spinazie, symboliseert het doorbreken van voedingsangsten en de kracht van feiten boven misinformatie in voeding.

Misschien herken je dit; Je hebt vage klachten en regelmatig spijsverteringsproblemen en je wil hier zo graag van afkomen. Je leest boeken, luistert naar podcasts en je volgt influencers en coaches op social media. Elke dag lijkt er wel een nieuw 'verboden' ingrediënt te zijn. Je voelt je soms zelfs angstig over wat je eet. Niet zo gek, want we worden inmiddels plat gebombardeerd met informatie over voeding en gezondheid.

 

Dit had ik ook

Een paar jaar geleden had ik ineens angst voor spinazie. Het begon allemaal door het oxaalzuur dat in spinazie zit. Voor sommige mensen kan dit zuur problematisch zijn, omdat ze er overgevoelig voor zijn. Zelfs een kleine hoeveelheid kan reumatische klachten of eczeem veroorzaken. Nieuwsgierig ging ik op zoek naar meer informatie, maar al snel werd ik overspoeld door verhalen en podcasts van mensen die beweerden een oxaalzuurvergiftiging te hebben gehad. Het leek wel alsof iedereen die het had gegeten ergens last van kreeg... en dat versterkte mijn angst alleen maar.

 

De oorzaak lag dieper

Ik ben in het verleden voor veel meer voeding ‘bang’ geweest. Ik had door de stress van mijn baan in het onderwijs en (onbewuste) onverwerkte pijn uit het verleden, zoveel spanning in mijn systeem opgebouwd dat ik maar bleef zoeken naar oplossingen buiten mijzelf. Al die angsten en zogenaamde oplossingen, maakte mij nog onrustiger wat weer een negatief effect had op mijn spijsvertering. Ik kwam in een vicieuze cirkel terecht...

 

Hoe ik de angst overwon

Heel kort samengevat: Ik stopte met mijn baan in het onderwijs en ben iets gaan doen wat ik leuk vind. Ik ben mezelf met meer liefde gaan benaderen en ben gaan voelen welke voeding echt bij mij past. Vanuit dat gevoel ben ik begonnen met het ontwikkelen van recepten die niet alleen voedzaam zijn, maar ook mijn lichaam en geest ondersteunen. Ik ben (lichaamsgerichte-) coaching en systemisch werken gaan volgen om dichter bij mijn gevoel en intuïtie te komen, waardoor mijn angsten steeds verder naar de achtergrond verdwenen.

 

Van controle naar intuïtie

Ook het overwinnen van mijn voedingsangst begon met het terugkeren naar mijn intuïtie. Ik ontdekte dat de sleutel niet lag in strikte regels of wat de media zegt, maar in het luisteren naar mijn eigen lichaam.En spinazie? Ik heb geleerd dat het vaak genuanceerder ligt. Soms komen de sterkste meningen vanuit vastgeroeste ideeën, overtuigingen of uitersten. Ik heb ontdekt dat het belangrijker is om naar mijn eigen gevoel te luisteren. Of ik wel of niet iets eet, stem ik af op mijn activiteiten, mijn cyclus en hoe ik me voel. Als ik erover twijfel om iets wel of niet te eten, kies ik ervoor het niet te doen. Door mijn intuïtie te volgen, ben ik erachter gekomen wat echt bij mij past én heb ik geleerd om angst en daadwerkelijke intoleranties van elkaar te onderscheiden.

 

Vertrouw op jezelf!

Ik moedig je aan om te geloven in jezelf, even lekker te janken als het eruit moet en om weer te vertrouwen op je intuïtie! Nee, er is geen quick-fix en het aankijken van je schaduwkant is noodzakelijk om écht tot de kern te komen. Dit is niet makkelijk, maar het levert je zoveel op. Uiteindelijk ben jij de enige die écht weet wat goed voor je is... En als je hier begeleiding in zoekt, ben je aan het juiste adres 😊


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.