Je buik vertelt je zoveel meer dan je denkt...

Gepubliceerd op 28 maart 2025 om 14:09
Een blote buik, symbolisch voor het versterken van de spijsvertering vanuit een holistisch perspectief, met aandacht voor lichaam en energie.

Veel mensen hebben het gevoel dat ze alles geprobeerd hebben om hun buikklachten te verhelpen, maar de oplossing blijft vaak uit. Wat we regelmatig over het hoofd zien, is dat onze buik niet alleen reageert op wat we eten, maar ook op hoe we ons voelen. Wat we vaak niet beseffen, is dat er meer speelt dan alleen voeding: onze emoties, stress en gewoontes spelen een cruciale rol in hoe we ons lichamelijk ervaren. Het begint met bewust worden van de signalen die je lichaam je geeft en leren luisteren naar wat je buik je wil vertellen.

 

Zo'n tien jaar geleden kwam ik erachter dat ik een gluten- en zuivelintolerantie heb en dat ik over het algemeen gevoeliger reageer op suikers en andere ongezonde toevoegingen in onze voeding. Ik voedde mezelf jarenlang met een stortvloed aan kennis over voeding; ik las heel veel boeken, volgde de opleiding tot Natuurvoedingsadviseur en dompelde mezelf onder in de wereld van podcasts over dit onderwerp.

 

Ik probeerde van alles uit; vegan, keto, bijna carnivoor, veel fruit, weinig granen, etc... ,maar wat ik hierin volledig vergat, was de  verbinding met mezelf. Ik had zoveel kennis vergaard, waardoor ik alleen nog maar leefde vanuit mijn hoofd en dat is niet de plek waar je voeding verteert... Ik klampte me vast aan allemaal informatie van wetenschappers, influencers en ook deels de kennis uit mijn opleiding, maar ik vergat dat ieder mens anders werkt en dat ons spijsverteringproces een heel persoonlijk en intuïtief proces is.  

 

Daarom is het heel belangrijk om te luisteren naar je buik, je onderbuikgevoel en om niet klakkeloos aan te nemen wat je hoort in de media, leest in boeken, etc.. (dus neem ook niet zomaar alles van mij aan 😉) Toch wil ik je graag de volgende tips meegeven om dichterbij je buikgevoel en intuïtie te komen en af te rekenen met vervelende klachten.

 

1. Observeer je patronen

Wat eet je? Wanneer? Hoe voel je je daarna? Door je voedingspatroon en gewoontes bewust te observeren, ontdek je vaak al patronen die je buikklachten kunnen verklaren. Een simpele start: hou een voedseldagboek bij, inclusief je emoties, ontlastingspatroon en lichamelijke reacties. Kleine observaties kunnen grote inzichten geven.

 

2. Begrijp wat je buik je vertelt

Buikklachten zijn vaak een combinatie van fysieke en emotionele factoren. Luister niet alleen naar wat je eet, maar ook naar hoe je je voelt. Zo kan cortisol, het stresshormoon, een behoorlijke negatieve invloed uitoefenen op onze spijsvertering. Vraag jezelf daarom af: welke momenten veroorzaken stress en hoe reageert mijn lichaam daarop?

 

3. Laat perfectionisme los

Er bestaat geen perfecte dieet of één manier van leven die voor iedereen werkt. Jouw lichaam heeft unieke behoeften en die ontdek je door nieuwsgierig te zijn en ruimte te geven aan verandering. Experimenteer met wat goed voelt, in plaats van strikte regels te volgen. Of je in de war laten brengen door alle conflicterende informatie uit de media.

 

4. Creëer rust rondom voeding

 Eten is meer dan voeding. Het is een moment van verbinding met jezelf. Neem de tijd, eet bewust en voel hoe je lichaam reageert. Kook ook je eigen maaltijden. Je spijsvertering begint al bij het ruiken en aanraken van voeding. Een tip? Probeer eens langzamer te eten zonder afleiding en kauw minimaal 20 keer per hap. Je zult merken dat je sneller voelt wat jouw lichaam nodig heeft.

 

Stappen naar een gezonde relatie met je lichaam

Het vinden van wat voor jouw lichaam werkt, is een proces dat tijd kost. Het gaat niet om het volgen van de laatste voedingstrend, maar om het leren begrijpen van je eigen lichaam en het vinden van wat goed voor jou is. Door goed naar jezelf en je buikgevoel te luisteren, kun je stap voor stap ontdekken wat werkt en wat niet. Wees geduldig met jezelf en geef jezelf de ruimte om te experimenteren. En onthoud, als je het gevoel hebt dat je er zelf niet uitkomt, is het helemaal oké om hulp te zoeken.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.